kotopladi

Päälysmiähe Kokkoukse Päällmönsträys Rull Prännvahdi

Seorast                      

Nortamo-Seor ja Historiikk

Rauman gaupungin gunniporvar, kirimaakar Hj. Nortamo, o jaarituksillas tuank kaikkitten diattohon, gummost o raumlaine lyst. Nortamom berinttö, Rauman giäld, vanha merimiäskultturi ja raumlaist henkki Raumall hoeva ja tua framill Nortamo-Seor. Mutt mist tämne seor sitt sai alkus ?

Se ensmäne aaning ei sunkkan dullu raumlaisilt, näättäk asi ol semmne, ett kirimaakar Arvi Järventaus ol yhtent talven ollup päevpaserull ja kaupunk rookas olemam Bori, ja sillo ol stormann ja bloosann ja lunt tullu ja ol nii surkkja ko olis Sibirjas trambann. Sillo Järventaus ol fundeerann, ett vissi Raumall olis luanikkave ja läks Raumall. No, ei menny aikkakan go Järventaus jo istus Kauppseoras ja fölis ol Läns-Suamem bääredaktöör Väinö Lahtonen ja konsul J. Penttilä. Tiätvästengin dodiklasik klyyvari all äijäs siinp paohasiva muinassi. Järventaus tek selkko Unkarist ja siäll olevast seorast, ko o nimett kuulusa unkarlaise runoilija Petöfi jälkkem Petöfi-seoraks ja meinas, ett raumlaise voisivak krundat Nortamoll, raumlaisudell ja merell omistetu seora.

Nii händ, Penttilä ja Lahtonen ottivat tämse seora asjakses, ja 29. 5. 1930 kokkonnusiki fänikk raumlaissi Kauppseoraha ja seor grundatti ja nimeks tul Nortamo-Seor. Ensmäise rulla jälkkem besättninkkihin guulus V. Lahtonen, J. Penttilä, J.K. Nordlund, E. Nurminen, V. Nuotio, A. Långfors, J. Honkavaara, R. Rahi, H. Ruoste, J. Valpio, R. Alho ja A.J. Björk.

Samas kokkoukses lyätti lukkuhu seora säänö. Seoram besättning o niingo laevam besättning jungmannist kapteenihi. Kapteen o niingom buhejohtaja. Hallituksehe, se meriteera päälysmiähi, kuulu kapteeni lisseks ensmänen, doine ja kolmas styyrman, purser kon ganda murhett rahoist, stuvertt, kokk ja varallk kaks konsti. Tilei syynä kaks redari. Päälysmiähe mönsträväs sitt tarppeks muut pesätninkki. Uus miäs o ussemite jungman, taikk jos rookka sivilis olema merikapteen ni saa armolisest matruusi hyyry. Muit graadei ovas sitt lättmatruus, matruus, poosu, timber, seilmaakar ja muit tarppelissi. Ja kom bäälysmiähet tasivak kraadei pesätningill, ni värdeeratan gui asjaomane om buuris tyäs tehn. On kunnijäseni, o vara-amiraalin graad mutt ainvastas Nortamoll o amiraalin graad. Seorahan guulumise merkiks pesättning käyttä kokkouksisas ölikankkast tehty, smörjätty syydvästi. Syydvästim bruukkamine ol Väinö Lahtosen, seoran grundajan geksinttö.

Säänöis määrätti Nortamo syndymbäev 13.6. seora vuaspäeväks ja sillom bidetä vuaskokkous. Vuaskokkoukse lisseks o syyskokkous ja keväkkokkous.

Näis kokkouksis seoram besättninkkihi oteta semssi ihmssi (lue äiji), ko seoran gokkoukses toimembandavas päällmönsträykses rauman giälells suulisest taikk kirjalisest vastavat kelvolisest seoran gapteenin dekemihi äksaamkysymyksihi.

Ensmäiseks kapteeniks valikoittin gonsul J. PENTTILÄ, ja hän styyräski seora yli 13 vuatt. Häne jälkkes kapteenin olivap peräjälkke:

ALFONS RAJAHALME
ARVO KAJAKARI
A. J. BJÖRK
TAUNO KOSKELA (vara-amiraal)
MIKKO HAAPIO
EETU AALTO
JARMO SALO
MARKKU TOIVONEN

Täll hetkellk kapteeni naakeli varres o MIKKO VAPANEN

Niingo sanott, seor pitä kolmk kokkoust vuatt pääll, ja ne on darkotett pelkästäs pesättningill, mutt kummingi vuaskokkouksehem bääseväf frouakki, kuluse, niingo sanota, fölihi. Lisseks seor järjestä muill ihmsill joka toine vuas Hjalmarin gousi, Nortamo nimipäevä jubileeraukse, ja joka kevä kaffeholani kotokaupungi syndymbäevän gunnjaks. Näihi seor järjestä programmi suurimaks osaks omam besätningin doimest. Programmis pruukka ollk gomelja, veissamist, mussiikki, värsyi, epistola ja tiätvästengin gaffet ja muut trahtmentti.

Seoran gapteeni:

J.PENTTILÄ

ALFONS RAJAHALME

ARVO KAJAKARI

A. J. BJÖRK

TAUNO KOSKELA (vara-amiraal)

MIKKO HAAPIO

EETU AALTO

JARMO SALO

MARKKU TOIVONEN

MIKKO VAPANEN